Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan Negara LMC Melonjak ke Tahap Baharu

2018-01-11 17:01:01 CRI

Sejak mekanisme Kerjasama Lancang-Mekong (LMC) ditubuhkan dua tahun dahulu, China dan negara-negara berkaitan menggiatkan kerjasama ekonomi dan perdagangan dalam rangka kerjasama "3 5" sehingga ia membuahkan hasil yang cemerlang.

Perdagangan kargo di kawasan Lancang-Mekong berkembangan pesat, telah menjadi tonggak baharu dalam kerjasama China-ASEAN. Jumlah dagangan kargo antara China dengan lima negara aliran Sungai Mekong telah mencecah USD200.9 bilion (RM 801.59 bilion) dalam tempoh Januari hingga November 2017, meningkat 16.1% berbanding dengan tempoh sama tahun 2016. Jumlah ini menempati 43.3% daripada jumlah perdagangan antara China dengan ASEAN. Eksport China ke lima negara itu berjumlah USD112.94 bilion, menempati 44.8% daripada jumlah eksport China ke ASEAN. Manakala import China dari lima negara itu berjumlah USD8.8 bilion, menempati 41.6% daripada jumlah import China dari ASEAN.

Kini, China telah menjadi rakan dagang terbesar bagi Kemboja, Myanmar, Thailand dan Vietnam, dan kedua terbesar bagi Laos. Di samping itu, Vietnam juga menjadi rakan dagang terbesar bagi China dalam negara-negara ASEAN.

Pelaburan China yang terus meningkat telah menjadi dorongan baharu kepada pertumbuhan ekonomi negara-negara LMC. Walaupun jumlah pelaburan China ke negara-negara LMC kurang banyak, namun peningkatannya pesat pada tahun-tahun kebelakangan ini. Kini, China telah menandatangani perjanjian kerjasama kapasiti pengeluaran dalam bidang tenaga, grid tenaga, automobil, metalurgi, bahan binaan, industri sampingan dan sebagainya. China telah menjadi sumber pelaburan langsung asing (FDI)terbesar bagi Kemboja, Laos dan Myanmar pada 2017.

Berikutan pelaksanaan kerjasama pragmatik LMC dan pembinaan inisiatif Jalur dan laluan (B&R), kerjasama antara China dengan negara-negara terlibat LMC dalam infrastruktur, pembinaan zon ekonomi, pertanian, tenaga dan lain-lain telah membuahkan hasil yang cemermang. Sebanyak

Pembinaan zon kerjasama ekonomi rentas sempadan terus dijalankan, dan ia menjadi platform baharu untuk mempertingkat kerjasama LMC. China dan Vietman menandatangani MoU bagi mempercepat pembinaan zon kerjasama ekonomi rentas sempadan China-Vietnam pada November 2017.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin