Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Wang Huning Temu Tetamu WIC

2017-12-04 15:10:55 CRI

Wang Huning Temu Tetamu WIC

Anggota Jawatankuasa Tetap Biro Politik Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (PKC), Wang Huning bertemu secara berasingan dengan pemimpin dan usahawan asing yang menghadiri Persidangan Internet Dunia (WIC) ke-4 di Wuzhen, provinsi Zhejiang semalam.

Dalam pertemuan dengan Timbalan Perdana Menteri Thailand, Prajin Juntong, Wang berkata pertemuan Presiden China, Xi Jinping dengan Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-ocha di Xiamen sebelum ini telah menetapkan hala tuju perkongsian strategik komprehensif.

China bersedia bekerjasama dengan Thailand untuk meningkatkan perkongsian pengalaman dalam tadbir urus ruang siber supaya matlamat membina sistem tadbir urus Internet global dapat dicapai.

Prajin pula berkata, Thailand menghargai persahabatan dan bersedia menyelaraskan strategi pembangunan dengan China, di samping memperkasakan kerjasama demi mewujudkan ruang siber yang lebih terbuka, adil dan selamat.

Dalam pertemuan dengan Tim Cook, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Apple, Wang memberi penghargaan terhadap peranan syarikat itu dalam pembangunan ekonomi digital serta kerjasama China dan AS.

Kata beliau, China dan AS mempunyai kepentingan bersama yang luas dalam bidang siber. Kedua-dua pihak perlu mengekalkan momentum kerjasama untuk merealisasikan wawasan komuniti berkongsi nasib ruang siber.

Cook pula berkata, usaha menjaga keselamatan ruang siber amat penting. Apple menyanjung dasar terbuka China dan bersedia menyumbang kepada kerjasama pengusaha Internet kedua-dua negara.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin