Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Xi: Hormati Kedaulatan Siber, Kobarkan Semangat Perkongsian

2017-12-03 16:52:29

Xi: Hormati Kedaulatan Siber, Kobarkan Semangat Perkongsian

Persidangan Internet Antarabangsa ke-4 dirasmikan di Wuzhen, provinsi Zhejiang, China pada 3 hingga 5 Disember dan turut diserikan dengan surat tahniah yang diutus Presiden China, Xi Jinping.
Xi berkata, tadbir urus siber memasuki fasa yang amat penting pada masa ini. Pembinaan sebuah komuniti berkongsi nasib di ruang siber menjadi konsensus masyarakat antarabangsa. China komited bersama-sama pelbagai negara di dunia menghormati kedaulatan siber, mengobarkan semangat perkongsian, mengadakan perbincangan demi bersama-sama menggalakkan pembangunan, memelihara keselamatan, melibatkan diri dalam tadbir urus dan berkongsi kejayaan siber.


Tegasnya, Kongres Kebangsan ke-19 Parti Komunis China (PKC) menggariskan pelan dan cetak biru pembangunan sosialis yang bercirikan China pada zaman baharu dan mengemukakan sasaran-sasaran seperti menjadikan China negara yang kuat dalam dunia siber dan bidang digital, membangunkan 'masyarakat pintar', dan menggalakkan penyelarasan ekonomi nyata dengan internet, data besar, dan kecerdasan buatan.

Persidangan yang bertemakan "Bangunkan ekonomi digital dan tingkatkan keterbukaan demi pembinaan komuniti berkongsi nasib ruang siber" ini mengundang wakil-wakil dari kerajaan, pertubuhan antarabangsa serta kalangan rakyat untuk meneroka bidang kerjasama dan pertukaran mengenai topik-topik ekonomi digital, teknologi canggih, Internet dan masyarakat, dan tadbir urus ruang siber.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin