Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

DPRK kecam Latihan Tentera AS-Korea Selatan

2017-12-03 15:40:56 CRI

Republik Rakyat Demokratik Korea (DPRK) mengecam latihan bersama tentera udara Amerika Syarikat(AS)-Korea Selatan yang akan diadakan bulan ini, dan berpendapat bahawa latihan tentera ini akan memperhebatkan lagi ketegangan di Semenanjung Korea.

Demikian dinyatakan oleh Kementerian Luar DPRK pada 2 Disember lalu, yang juga mendakwa bahawa latihan tentera tersebut sebenarnya bertujuan untuk meningkatkan kemampuan pertempuran AS agar melumpuhkan DPRK dari segi menyerang secara strategik pada tempoh awal peperangan.

Tambah pihak DPRK, ASlah yang patut menanggung akibatnya jika Semenanjung Korea malah seluruh dunia terlibat dalam perang nuklear yang dicetuskan oleh AS.

Sebagai yang terbesar dalam sejarah kedua-dua negara, latihan bersama tentera udara AS-Korea Selatan yang akan diadakan dari 4 hingga 8 haribulan Disember itu, mengerahkan lebih 230 jet pejuang dan 120 ribu askar AS dari pangkalannya di Korea Selatan dan di Jepun, termasuk jet pejuang 'stealth' yang terbaru, iaitu "F-22 Raptor" dan "F-35".

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin