Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Xi Jinping Ditemui Aung San Suu Kyi

2017-12-02 16:10:56 CRI

Xi Jinping Ditemui Aung San Suu Kyi

Presiden China, Xi Jinping semalam ditemui Penasihat Negara Myanmar, Aung San Suu Kyi yang menghadiri Dialog antara Parti Komunis China (PKC) dengan Parti-parti Politik Dunia di Beijing semalam.

Xi berkata, China akan mengekalkan persahabatan dengan Myanmar dalam pelaksanaan dasar luar dan menangani hubungan antara kedua-dua negara dari segi strategi dan jangka masa panjang. Beliau berharap parti pemerintah kedua-dua negara mengekalkan komunikasi, meningkatkan pertukaran pengalaman tentang pentadbiran terhadap parti dan negara serta memperkasakan komunikasi strategik. Beliau turut memperkenalkan peri pentingnya Kongres Kebangsaan ke-19 PKC yang diadakan Oktober lalu.

Suu Kyi mengucapkan terima kasih atas undangan untuk menghadiri Dialog kali ini. Menurutnya, hubungan dengan China amat penting bagi Myanmar. Persahabat dan keikhlasan dalam hubungan Myanmar-China dilihat akan membantu kedua-dua negara mengadakan kerjasama yang lebih baik dalam pelbagai bidang seperti pembinaan Koridor Ekonomi Myanmar-China. Persekutuan Demokrasi Kebangsaan (NLD) Myanmar kagum dengan kejayaan dan pengalaman PKC dalam pentadbiran negara dan bersedia meningkatkan pertukaran dengan PKC dalam bidang tersebut.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin