Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Mesyuarat Menteri Luar ke-7 Isu Afghanistan

2017-12-02 16:10:56 CRI

Mesyuarat Menteri Luar ke-7 Proses Istanbul Isu Afghanistan diadakan di Baku, ibu negara Azerbaijan semalam. Pengumuman Baku yang diluluskan dalam mesyuarat tersebut menggesa pelbagai pihak berkenaan meningkatkan dialog politik dan kerjasama ekonomi demi menggalakkan keamanan, ketenteraman dan kemakmuran serantau.

Menurut Menteri Luar Azerbaijan, Elmar Mamedyarov, Afghanistan yang selamat, berdikari dan makmur dibayangkan akan menyumbang kepada pembangunan rantau ini pada masa depan. Hanya dengan meningkatkan penyelarasan antara bidang keselamatan dengan bidang ekonomi, negara-negara di rantau itu barulah dapat menghadapi risiko dan cabaran kelak.

Pengumuman Baku menegaskan lagi penghormatan terhadap tujuan dan prinsip Piagam PBB, serta prinsip-prinsip lain seperti menghormati kedaulatan negara dan keutuhan wilayah, tidak saling mencerobohi, tidak mencampur tangan dalam hal-ehwal negara lain, dan tidak mencabuli kedaulatan negara dan keutuhan wilayah negara lain secara kekerasan.

Pengumuman itu menyanjung tinggi peranan penting masyarakat antarabangsa yang dimainkannya dalam menyokong persefahaman bangsa dan pembangunan semula di Afghanistan dan menggesa pelbagai negara memperluas kerjasama antarabangsa dalam bidang membanteras keganasan, penyeludupan dadah dan jenayah terancang.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin