Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China Komited Jamin Kebebasan Pelayaran dan Penerbangan

2017-11-14 21:11:39 CRI

Perdana Menteri Li Keqiang menegaskan semula komitmen China untuk menjamin kebebasan pelayaran dan penerbangan di Laut China Selatan, dalam Sidang Kemuncak Asia Timur ke-12 yang diadakan di Manila petang tadi.

Beliau menyatakan bahawa Laut China Selatan yang tenang menguntungkan semua, sebaliknya yang bergolak hanya akan mendatangkan rugi.

China, selaku negara terbesar di pesisir Laut China Selatan dan pengguna utama laluan pelayarannya, lagi mahu melihat perairan berkenaan aman, stabil dan dapat dilayari kapal secara bebas.

Kata Li, melalui usaha bersama China dan negara-negara ASEAN, situasi di Laut China Selatan kian stabil.

Pihak-pihak terlibat kembali ke meja rundingan bagi menyelesaikan pertikaian, manakala hubungan antara negara berkenaan terus dibaiki.

Pemimpin China dan ASEAN semalam mengumumkan secara rasmi bahawa rundingan berhubung dokumen Kod Tatalaku (CoC) di Laut China Selatan akan dimulakan.

Hal ini memperlihatkan hasrat bersama negara-negara serantau untuk menyelesaikan pertikaian melalui dialog demi kedamaian dan kestabilan di perairan tersebut.

Negara-negara di rantau ini mempunyai keyakinan, kebijaksanaan dan kemampuan untuk menyelesaikan isu Laut China Selatan secara baik hingga menjadikannya laut yang damai, muhibah dan bersifat bekerjasama.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin