Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Li Keqiang Temu PM Vietnam

2017-11-14 13:11:01 CRI

Perdana Menteri China, Li Keqiang mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya dari Vietnam, Nguyen Xuan Phuc di Manila semalam.

Li berkata, China dan Vietnam merupakan jiran baik dan rakan penting. Lawatan Presiden Xi Jinping ke Vietnam baru-baru ini telah membawa hubungan dua hala ke fasa baharu yang berkembang konsisten dan sihat.

Kata beliau, China sentiasa mengutamakan hubungan dengan ASEAN dan bersedia membangunkan perkongsian strategik yang bertaraf lebih tinggi dengan blok itu.

Tambah beliau, China bersedia memajukan rundingan Kod Tatalaku (CoC) di Laut China Selatan dengan negara-negara ASEAN agar menjadikan perairan tersebut laut yang damai, muhibah dan bersifat bekerjasama.

Nguyen Xuan Phuc pula berkata, Vietnam bersedia meningkatkan penyelarasan strategi pembangunan dengan China, di samping mengintensifkan kerjasama dalam bidang kapasiti pengeluaran, infrastruktur, zon kerjasama ekonomi rentas sempadan, pertanian, kewangan dan perlindungan alam sekitar.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin