Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Syarikat Inovatif Nanning-Zhongguancun Tembusi Pasaran Luar

2017-10-12 11:57:53 CRI

Setiausaha Agung Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (PKC), Xi Jinping telah meninjau Pangkalan Inovasi Nanning-Zhongguancun yang terletak di zon pembangunan teknologi canggih Nanning, Guangxi pada 20 April lalu.

Beliau ketika itu menegaskan perlunya sebuah sistem yang berdaya tarikan untuk membolehkan benih-benih inovasi yang disemai tumbuh, membesar dan berbuah dalam suasana yang kondusif.

Sejajar dengan harapan Setiausaha Agung Xi itu, pangkalan tersebut telah giat menarik kemasukan banyak syarikat yang inovatif, ada antaranya berjaya menembusi pasaran negara-negara ASEAN dan di rantau lain.

Zhongguancun Beijing yang digelar "Lembah Silikon China", merupakan lambang kemajuan inovasi negara ini, manakala Wilayah Autonomi Guangxi bersempadan dengan negara-negara ASEAN. Pada 24 Julai tahun lepas, pangkalan Nanning-Zhongguancun mula beroperasi dengan empat industri utama iaitu pembuatan pintar, teknologi maklumat, kesihatan serta perkhidmatan sains dan teknologi.

Dalam tempoh setahun lalu, pengoperasian pangkalan itu amat berhasil. Menurut Ketua Eksekutif Operasi pangkalan itu, Guo Qiang, sekarang pangkalan itu mempunyai 33 buah syarikat utama dari pelbagai industri dan 37 buah syarikat inkubator yang inovatif.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin