Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pertumbuhan Ekonomi China Tahun Ini Catat 6.5%

2017-10-11 16:58:53 CRI

Ekonomi China mengekalkan pertumbuhan yang pesat dan beroperasi pada julat yang munasabah dalam tempoh lima tahun lalu, manakala kekuatan komprehensif dan pengaruhnya di arena antarabangsa semakin besar.

Demikian dinyatakan oleh Ketua Biro Statistik Negara (NBS) China, Ning Jijie di Beijing semalam.

Menurut beliau, ekonomi China tahun ini mampu mewujudkan pertumbuhan pada kadar 6.5% seperti yang diunjurkan, tanpa masalah.

Dalam tempoh antara tahun 2013 hingga 2016, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) China meningkat 7.2% secara purata setiap tahun, iaitu melebihi RMB 4.4 trilion (RM2.8 trilion) setahun. Dalam tempoh sama, KDNK seluruh dunia mencatat 2.6% manakala entiti ekonomi membangun, 4%.

Pada tahun lepas, KDNK China mencapai RMB74 trilion (RM47 trilion), 1.32 kali ganda berbanding tahun 2012. Pengeluaran bijirin, daging, kacang tanah, besi dan keluli dan automobil menduduki tempat pertama di dunia, begitu juga landasan kereta api berkelajuan tinggi yang sepanjang 23 ribu kilometer.

Setakat penghujung September lalu, rizab pertukaran asing negara ini mencatat kira-kira USD 3.1 trilion (RM13 trilion), yang kekal menduduki tempat pertama di dunia.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin