Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pengalaman Pembangunan China Boleh Ditimba

2017-10-11 11:31:54 CRI

Kongres Kebangsaan ke-19 Parti Komunis China (PKC) bakal diadakan di Beijing pada 18 Oktober depan. Baru-baru ini, Ketua Institut Pengajian Asia Timur, Universiti Kebangsaan Singapura (NUS), Profesor Zheng Yongnian telah membentangkan pandangannya mengenai beberapa perkara termasuk hasil pembangunan China.

Sekarang China sedang berada dalam tempoh kunci untuk mewujudkan masyarakat kaya yang menyeluruh serta masa penting bagi pembangunan sosialisme yang bercirikan China.

Profesor Zheng yang berpandangan demikian, menganggap PKC telah merangka rancangan pembangunan yang terperinci dan bertindak sewajarnya untuk menangani isu-isu seperti kemerosotan ekonomi.

Beliau menganggap bahawa model pembangunan China mustahil disalin seluruhnya oleh negara lain dan bukan pengganti bagi model negara Barat, namun pengalaman pembangunan China boleh dipelajari negara lain.

Profesor Zheng turut memetik ucapan Setiausaha Agung Jawatankuasa Pusat PKC, Xi Jinping bahawa China tidak akan mempromosikan model sendiri, tetapi negara lain boleh menimba pengalaman China mengikut keperluan masing-masing.

Ulas beliau, sikap China ini boleh digambarkan sebagai kebijaksanaan dan dapat menyumbang kepada penyelesaian masalah-masalah yang dihadapi umat manusia.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin