Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pembinaan Sistem Galak Pembangunan China

2017-10-10 14:59:53 CRI

Kongres Kebangsaan ke-19 Parti Komunis China (PKC) bakal diadakan di Beijing pada 18 Oktober depan. Sidang ini menjadi tumpuan para sarjana di seberang laut.

Ketua Institut Pengajian Asia Timur, Universiti Kebangsaan Singapura(NUS), Profesor Zheng Yongnian menganggap bahawa sejak Kongres Kebangsaan ke-18 PKC diadakan lima tahun lalu, China telah mencapai kemajuan yang cukup besar dalam pelbagai bidang termasuk pembangunan ekonomi, kestabilan masyarakat dan pertahanan negara. Profesor Zheng beranggapan, pembinaan sistem telah memainkan peranan penting yang selaras dengan keperluan negara, sosial dan sistem kehakiman.

Menurut Zheng, pembinaan sistem dapat dilihat dalam pembangunan PKC sendiri. PKC mengeluarkan strategi komprehensif yang melibatkan empat bidang, iaitu membangunkan masyarakat kaya, memperkasakan pembaharuan, mentadbir negara di sisi undang-undang dan mentadbir urus parti dengan ketat.

Antaranya, mentadbir urus parti dengan ketat amat penting. Zheng menganggap Setiausaha Agung Jawatankuasa Pusat PKC, Xi Jinping amat bertanggungjawab dan berani membuat keputusan.

Mengulas tentang kongres ke-19 yang bakal diadakan, Zheng menyatakan sidang itu bukan sahaja berkaitan dengan pembangunan China dalam tempoh lima atau sepuluh tahun akan datang, bahkan berkaitan dengan pewujudan sasaran seratus tahun PKC dan bangsa China.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin