Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Industri Khidmat Sumber Luar China Tumbuh Pesat

2017-09-13 15:01:34 CRI

Pada tahun 2006 hingga 2016, industri perkhidmatan sumber luar atau outsource di China menyaksikan pertumbuhan pesat dengan peningkatan purata mencatat 54% setiap tahun. Daya saing industri itu di arena antarabangsa meningkat ketara manakala strukturnya semakin optimum.

Dalam tempoh sedekad tersebut, nilai projek yang terlibat dalam perkhidmatan sumber luar berlipat ganda daripada USD1.38 bilion (RM5.8 bilion) kepada USD106.46 bilion (RM447 bilion), sementara syer pasaran dunia yang ditempatinya melonjak daripada kurang 1% kepada 33%, iaitu kedua terbesar di dunia.

China yang pada awalnya hanya meneroka pasaran Jepun kini sudah memperluas cakupannya ke 200 negara dan kawasan di Amerika Utara, Eropah, Asia Tenggara, Asia Barat dan Afrika utara.

Ketua Bahagian Perdagangan Perkhidmatan Kementerian Perdagangan China, Xian Guoyi semalam menyatakan bahawa China akan mempercepat pembangunan mod digital perkhidmatan tersebut, meningkatkan kemampuan pembekalan perkhidmatan kepada negara maju dan menawarkan projek yang boleh dikendalikan oleh negara-negara yang terlibat dalam inisiatif "Jalur dan Laluan" (B&R).

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin