Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

IAEA Sanjung Tinggi Jaminan Keselamatan Nuklear China

2017-09-12 15:31:17 CRI

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) selesai menjalankan penilaian terhadap jaminan keselamatan nuklear oleh China baru-baru ini.

IAEA menyanjung tinggi usaha berterusan kerajaan China untuk meningkatkan jaminan keselamatan nuklear dan memastikan pembangunan industri nuklear secara lestari, serta penglibatan negara ini dalam sistem pengurusan keselamatan nuklear global.

Ketua Pengarah Pusat Keselamatan Nuklear China, Deng Ge menyatakan bahawa skop penilaian IAEA tersebut merangkumi sistem keselamatan nuklear negara dan perlindungan terhadap sumber dan fasiliti nuklear.

Penilaian dua peringkat dijalankan oleh kumpulan khas yang terdiri daripada pakar-pakar dari lapan negara termasuk Amerika Syarikat (AS), Perancis, Rusia, Belanda, Finland dan Pakistan.

Penilaian khas berkenaan merupakan langkah IAEA untuk membantu anggotanya meningkatkan taraf jaminan keselamatan nuklear dan kemampuan untuk menangani ancaman keganasan nuklear.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin