Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China Ingin Perkasakan Kerjasama dengan Brazil

2017-09-02 15:01:46 CRI

Perdana Menteri China, Li Keqiang ditemui Presiden Brazil, Michel Temer yang datang ke China untuk menghadiri Pertemuan Pemimpin Negara-negara BRCIS yang bakal diadakan di bandar Xiamen, China.

Li berkata, kerjasama pragmatik antara China dengan Brazil berpotensi besar. Diharap kedua-dua negara ini terus berusaha bersama-sama untuk mengoptimumkan struktur industri demi menyimbangkan perkembangan perdagangan dua hala. Kerajaan China menggalakkan perusahaan China melabur di Brazil dan memperkasakan kerjasama kapasiti pengeluaran dalam pelbagai sektor utama dan memperluas kerjasama komprehensif dalam pembinaan prasarana, tenaga elektrik, perkilangan kelengkapan, pertanian, sumber tenaga, pelancongan dan sukan supaya mewujudkan situasi menang-menang.

Michel Temer pula berkata, hubungan Brazil-China berkembang baik. Kedua-dua negara ini berusaha bersama-sama mempergiat kerjasama dua hala, dan mempunyai pendirian yang sama dalam menentang perlindungan perdagangan dan menghadapi cabaran perubahan iklim. Pihaknya mahu memperkasakan kerjasama dengan China dalam bidang pertanian, angkasa lepas, sumber tenaga, dan interaksi sosiobudaya. Brazil mengalu-alukan syarikat China melabur di negara itu.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin