Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Seorang Maut, 34 Cedera Kejadian Kekerasan di AS

2017-08-13 15:01:37 CRI

Kejadian kekerasan berlaku semasa perhimpunan besar-besaran di Charlottesville, Virginia AS semalam, yang mengakibatkan sekurang-kurangnya seorang maut dan 34 orang lagi cedera.

Kerajaan tempatan memutuskan untuk memindahkan sebuah patung arca Robert Edward Lee, jeneral terkenal pada zaman Perang Saudara AS. Beberapa ribu orang penyokong nasionalis mula berhimpun di bandar Charlottesville pada malam 11 Ogos lalu dan mengadakan tunjuk perasaan dengan memegang obor api. Mereka mendakwa orang putih sedang kehilangan kendudukan utama di AS, dan menyeru orang putih bersama-sama menentang golongan minoriti.

Orang yang menentang tunjuk perasaan tersebut juga berhimpun sejak 12 Ogos sehingga tercetus konflik antara kedua-dua pihak.

Presiden Donald Trump telah mengecam kejadian kekerasan tersebut dan berkata, "kami mengecam sekeras-kerasnya terhadap tindakan kedua-dua pihak berkonflik yang menunjukkan rasa dendam, prasangka dan keras."

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin