Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Dialog Strategi China-Mongolia

2017-08-12 16:03:40 CRI

Penolong Menteri Luar China, Kong Xuanyou melawat Mongolia pada 9 hingga 11 Ogos lalu. Beliau telah ditemui Perdana Menteri, Jargaltulga Erdenebat, Menteri Luar, Tsend Munkh-orgil dan menghadiri dialog strategik jabatan diplomatik China-Mongolia ke-3.

Kong membentangkan dasar dan pendirian China terhadap Mongolia. Menurutnya, China memberikan perhatian yang tinggi tentang hubungan dengan Mongolia. Kedua-dua pihak perlu melaksanakan dengan benar-benar kata sepakat yang dicapai oleh pemimpin kedua-dua negara, meningkatkan kepercayaan antara satu sama lain, saling menghormati kepentingan asas, memperkasakan kerjasama pragmatik dan pertukaran kemanusiaan agar menjamin hubungan kedua-dua negara berkembang dengan sihat.

Beliau turut menyatakan keprihatinan pihak China terhadap kenyataan dan tindakan melibatkan Tibet yang salah dalam negeri Mongolia. Beliau menuntut Mongolia menunaikan janjinya agar memelihara asas politik hubungan kedua-dua negara.

Pihak Mongolia menyatakan, mengembangkan hubungan dengan China amat penting dalam hubungan luarnya. Mongolia akan meningkatkan kepercayaan politik, mempertahankan prinsip satu China serta menangani dengan baik isu-isu yang sensitif seperti Tibet berdasarkan kata sepakat yang telah dicapai oleh kedua-dua negara.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin