Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Projek Terowong HSR Jakarta-Bandung Bermula

2017-07-16 15:34:49

Projek terowong 'Varigny' (transliterasi) landasan kereta api berkelajuan tinggi (HSR) Jakarka-Bandung yang diusahakan Syarikat Landasan Kereta Api China Berhad telah bermula di 'Varigny', Jawa Barat Indonesia semalam. Menteri Badan Usaha Milik Negara Indonesia,Rini Soemarno telah menghadiri majlis perasmiannya.

Terowong tersebut terletak di bahagian 95 hingga 96 kilometer berdasarkan reka bentuk landasan HSR Jakarta-Bandung. Dua landasan dijangka selesai dibina dalam satu terowong sepanjang 608 meter dalam tempoh setahun.

Rini Soemarno dalam majlis tersebut telah mengucapkan terima kasih kepada syarikat China yang berusaha membina projek itu serta memuji kebakatan profesional pekerja China. Beliau juga menyatakan bahawa pihaknya akan dengan sedaya upaya untuk menyokong dan menyelaraskan pembinaan projek itu, dan menyediakan pelbagai kemudahan agar projek itu dapat diselesaikan seperti yang dijadualkan.

Projek HSR Jakarta-Bandung yang sepanjang 142 kilometer dengan kelajuan maksimum yang direka 350 kilometer sejam dijangka selesai dibina dalam tempoh tiga tahun.


Anda mungkin berminat

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin