Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

“Seminar Ulang Tahun ke-50 ASEAN dan Hubungan China-ASEAN” di Jakarta

2017-07-15 16:15:09 CRI

Seminar "Ulang Tahun ke-50 ASEAN dan Hubungan China-ASEAN" anjuran bersama Kor Diplomatik China di ASEAN dan Pusat Pengajian ASEAN Universiti Indonesia telah dirasmikan di Jakarta, ibu kota Indonesia semalam. Para peserta telah menyanjung tinggi perkembangan hubungan China-ASEAN dan menanti-nantikan kedua-dua pihak dapat terus meningkatkan kerjasama demi kemakmuran bersama.

Duta Besar China di ASEAN, Xu Bu dalam ucapannya menegaskan bahawa sejak China dan ASEAN menjalinkan hubungan dialog pada 1991, kedua-dua pihak telah mencapai kemajuan besar dalam kerjasama ekonomi dan perdagangan, dan juga mencapai hasil yang memuaskan dalam pelbagai bidang yang lain. Hubungan China-ASEAN sudah menjadi hubungan rakan dialog bagi ASEAN yang paling kuat dan dinamik.

Naib Ketua Setiausaha ASEAN, AKP Mochtan pula berkata, China dan ASEAN telah menjalankan kerjasama yang baik dalam pelaksanaan inisiatif "Jalur&Laluan" (B&R) dan Deklarasi Tatalaku Pihak-pihak Berkepentingan di Laut China Selatan (DOC). Kedua-dua pihak perlu terus mengintensifkan kerjasama yang sedia ada, meningkatkan dialog, mendorong pertukaran sosiobudaya, membina kesalinghubungan yang lebih luas, dan mewujudkan tamadun baharu di rantau ini yang berorientasikan perkongsian kemakmuran bersama.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin