Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China, Indonesia Tingkat Penyelarasan Strategi Pembangunan

2017-06-17 16:16:42 CRI

Naib Perdana Menteri China, Zhang Gaoli mengadakan pertemuan dengan utusan khas Presiden Indonesia yang juga Menteri Penyelaras Hal Ehwal Maritim, Luhut Panjaitan di Beijing semalam.

Zhang Gaoli dalam pertemuan itu menyatakan bahawa China dan Indonesia yang merupakan tetangga baik, aktif menyelaraskan strategi pembangunan, di samping meningkatkan rasa saling mempercayai dalam politik. Kerjasama pragmatik antara kedua-dua negara telah pun membuahkan hasil yang ketara.

Kata beliau, China dan Indonesia perlu mengintensifkan lagi penyelarasan strategi pembangunan dan kerjasama dalam pelbagai bidang berlandaskan inisiatif "Jalur dan Laluan" (B&R), serta meningkatkan sinergi bagi menjayakan projek-projek mega seperti pembinaan landasan kereta api laju Jakarta-Bandung.

Luhut Panjaitan pula berkata, Indonesia bersedia untuk mengambil bahagian dalam inisiatif B&R dan memperkasakan kerjasama saling menguntungkan dengan China dalam bidang perdagangan, pelaburan dan infrastruktur.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin