Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China akan Gunakan Kaedah Pemanasan Lebih Bersih

2017-05-19 15:44:08 CRI

Jabatan Tenaga Negara China sedang bekerjasama dengan pelbagai jabatan berkenaan untuk menyusun pelan pemanasan bersih pada musim sejuk di kawasan utara yang mengutamakan penggunaan tenaga bersih, seperti gas asli, elektrik, geotermal, biomass, tenaga suria, sisa pemanasan dari industri serta arang batu yang bersih.

Demikian dinyatakan pegawai Biro Tenaga Elektrik Jabatan Tenaga Negara, Guo Wei dalam Sidang Kemuncak Pemanasan Bersih China 2017 yang diadakan di Beijing semalam.

Menurut beliau, pelan tersebut akan menetapkan jaminan dalam pelbagai bidang, termasuk sokongan dana, mekanisme harga, perniagaan langsung tenaga elektrik, jaminan bekalan tenaga, pembaharuan sistem, penyeliaan perlindungan alam sekitar, pembangunan teknologi, kemudahan dan sistem perindustrian.

Pelan itu juga akan menjelaskan tugas dan misi negara, kerajaan tempatan dan syarikat dalam usaha menggalakkan pemanasan bersih, meningkatkan kecekapan sistem jaringan pemanasan dan mengurangkan penggunaan tenaga.

Selain itu, untuk menyelesaikan isu pemanasan yang bergantung kepada pembakaran arang batu di kawasan desa, pelan itu juga telah mengemukakan peraturan dan langkah-langkah yang khas.

Kini, draf pelan itu telah siap dan sedang mengumpulkan pandangan umum bagi diperkenalkan secepat mungkin.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin