Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China, Filipina Bersama Teroka Sumber Minyak dan Gas Asli

2017-05-19 12:17:28 CRI

Kerajaan Filipina melahirkan harapan untuk bersama-sama dengan China dalam usaha meneroka sumber minyak dan gas asli di kawasan perairan Laut China Selatan.

Sehubungan dengan itu, Naib Menteri Luar China, Liu Zhenmin menyatakan bahawa pendirian China dalam isu tersebut adalah jelas, iaitu China bersetuju untuk menjalankan penerokaan bersama dengan Filipina sebelum isu Laut China Selatan diselesaikan sepenuhnya, kerana kerjasama bermanfaat kepada kedua-dua pihak.

Mesyuarat Pegawai Kanan ke-14 dan Mesyuarat Kumpulan Kerja Bersama ke-21 Pelaksanaan Deklarasi Tatalaku Pelbagai Pihak di Laut China Selatan (DoC) China-ASEAN telah diadakan di bandar Guiyang, provinsi Guizhou China pada 17 dan 18 Mei lalu.

Dalam sidang akhbar semalam, Naib Menteri Luar China, Liu Zhenming berkata, mesyuarat pertama mekanisme rundingan dua hala isu Laut China Selatan China-Filipina akan diadakan hari ini.

Rundingan itu akan melibatkan semua isu yang menjadi perhatian bersama, antaranya termasuk usaha-usaha untuk meningkatkan kerjasama maritim.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin