Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

China Bakal Tubuh Pusat Data Besar Negara

2017-05-18 14:42:58 CRI

China akan menubuhkan pusat data besar peringkat negara bagi menggalakkan keterbukaan data awam dan perkongsian rentas jabatan dan kawasan, meningkatkan kecekapan penggunaan data, di samping meningkatkan kawalan keselamatan data Internet, membanteras kebocoran dan penjualan maklumat peribadi.

Demikian dinyatakan Ketua Jurutera Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat China, Zhang Feng dalam persidangan sempena Hari Telekomunikasi dan Maklumat Dunia 2017 semalam.

Berdasarkan penyelidikan, jumlah keseluruhan data di China meningkat lebih 50 peratus setiap tahun dan dijangka akan menduduki 21 peratus daripada jumlah seluruh dunia menjelang tahun 2020.

Zhang berkata, sumber data menjadi unsur yang penting dalam pembangunan sosioekonomi.

Walau bagaimanapun, pelbagai masalah seperti perkongsian dan keterbukaan data yang masih kurang, manakala kawalan keselamatan maklumat pula perlu segera diatasi.

Menurut Zhang Feng, kementerian tersebut akan menggalakkan keterbukaan data dalam bidang perbankan, pengangkutan, perubatan, kesihatan dan peluang pekerjaan, selain menetapkan garis pembangunan data besar bagi menggalakkan pembangunan bersama data besar dan industri pembuatan.

Pada masa yang sama, kementerian tersebut juga akan meningkatkan keselamatan sumber data dalam prosedur pengumpulan, penyimpanan, penggunaan dan keterbukaan, menggalakkan peraturan pengurusan data telekomunikasi dan Internet.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin