Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Sarjana Singapura Beri Tumpuan terhadap BRF

2017-05-18 14:42:58 CRI

Ucapan Presiden China, Xi Jinping dalam Forum Kemuncak Kerjasama Antarabangsa Jalur dan Laluan (BRF) serta hasil forum tersebut telah menarik tumpuan kalangan sarjana Singapura.

Professor Madya dari Fakulti Undang-undang Universiti Kebangsaan Singapura (NUS) Wang Jangyu berpendapat, BRF telah memperlihatkan keazaman dan kemampuan China untuk menggalakkan dan melaksanakan inisiatif Jalur dan Laluan (B&R).

China meningkatkan peruntukan, bukan sahaja untuk projek-projek yang besar, malah untuk pelbagai projek kecil yang memberikan manfaat kepada kehidupan rakyat. Hal tersebut menunjukkan bahawa B&R bukan hanya satu slogan semata-mata, ia akan dilaksanakan secara bersungguh-sungguh.

Tambah beliau, B&R merupakan satu platform yang terbuka. Walaupun ia diterajui oleh China, namun China tidak akan memaksa pihak lain menerima pandangan China.

Penganalisis Institut Pengajian Antarabangsa Sekolah S. Rajaratnan (RSIS) Universiti Teknologi Nanyang, Ei Sun Oh pula berpendapat bahawa China kini sedang membimbing hala tuju era ini dengan sikap yang terbuka. Ini amat berharga pada saat wujudnya peningkatan perlindungan perdagangan pada ketika ini.

Menurut beliau, cara untuk terus menggalakkan rundingan Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) sehingga membina kawasan perdagangan bebas Asia Pasifik (FTAAP) merupakan sasaran bersama pelbagai pihak.

Presiden Institut Pembangunan dan Strategi Longus, Koh Chin Yee pula berkata, BRF bermakna China telah mula memimpin globalisasi, dan perkara tersebut amat diperlukan pada zaman ini.

Menurut pandangan beliau, dengan kekuatan politik dan ekonomi China, China boleh mengambil alih peranan pimpinan dari negara Barat dan membawa negara-negara membangun mewujudkan globalisasi.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin