Lokasi Anda: Laman Utama > Kandungan

Pertumbuhan Ekonomi Anggota APEC Dijangka Naik 3.8 Peratus

2017-05-18 14:42:58 CRI

Pertubuhan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) mengeluarkan laporan di Hanoi semalam yang meramalkan kadar pertumbuhan ekonomi bagi anggota-anggota APEC akan mencatat 3.8 peratus pada tahun 2017 dan 2018, lebih tinggi daripada kadar pertumbuhan ekonomi dunia.

Laporan tersebut menunjukkan bahawa kadar pertumbuhan ekonomi anggota APEC dan ekonomi dunia akan mengekalkan peningkatan dalam jangka masa pendek ekoran kegiatan perdagangan dan pelaburan yang aktif, dasar kewangan China, Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara lain yang menggalakkan pertumbuhan ekonomi, serta harga barangan yang kian naik.

Walau bagaimanapun, masih wujud banyak unsur yang tidak menentu dalam dasar perdagangan, monetari, dan kewangan yang akan menyekat kegiatan perdagangan dan pelaburan sehingga membawa impak negatif kepada pertumbuhan ekonomi.

Populasi APEC mencatat 3 bilion, jumlah perdagangannya menduduki separuh daripada jumlah dunia, dan kuantiti ekonomi pertubuhan ini menduduki 60 peratus daripada jumlah global.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin