Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Etnik Minoriti > Kandungan

Jin Biao, Imam Yang Terkemuka di China

2015-06-10 13:16:43

Jin Biao, Imam Yang Terkemuka di China

Jin Biao, lahir pada tahun 1966 merupakan penduduk etnik Hui yang berasal dari bandar Xining, provinsi Qinghai. Pada tahun 1981, beliau mengikuti pengajian agama Islam dengan bimbingan Imam Ma Xiangchen di Masjid Dongguan, masjid yang terkenal di Xining. 
Pada tahun 1988, beliau tamat pengajian dan mula bertugas sebagai imam. Seterusnya, beliau melanjutkan pelajaran di Universiti Al-Azhar di Mesir dan memperoleh ijazah sarjana muda pada tahun 1994. Setelah tamat pengajian dan pulang ke tanah air pada tahun 1997, beliau bertugas sebagai imam di Masjid Fuqiangxiang. 

Jin Biao, Imam Yang Terkemuka di China


Ketika menyampaikan kuliah di masjid, beliau menggabungkan pengetahuan yang lama dengan yang baharu dan menganjurkan bahasa Arab dan bahasa Mandarin diberikan perhatian yang sama. Lebih 500 orang penganut agama Islam telah mengikuti kuliah beliau. Sebanyak 39 orang daripada mereka telah berkhidmat sebagai imam.
Pada 8 April 2009, beliau bertugas sebagai imam di Masjid Nanguan, bandar Xining. 
Beliau telah menghasilkan banyak karya tentang agama Islam antaranya termasuklah Kitab Tilawatil Quran dan 23 kuliah tentang Etika Muslim. Selain al-Quran, beliau juga menggalakkan umat Islam mempelajari ilmu dalam pelbagai bidang. Selain itu, beliau bergiat aktif dalam usaha membasmi kemiskinan.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin