Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Masjid > Kandungan

Masjid Utara Baoding

2017-01-06 11:15:00

Masjid Utara Baoding

Masjid Utara Baoding yang bercirikan seni bina tradisional China dibina pada zaman pemerintahan Maharaja Yongle (1403-1424). Masjid yang seluas 2,250 meter persegi itu, mempunyai 51 bilik dan mampu menampung lebih 400 jemaah dalam satu masa.  Tempat wuduk, gudang dan bilik kuliah terletak di bahagian depan, manakala asrama imam dan ruang solat terletak di bahagian belakang masjid tersebut. 

Masjid Utara Baoding

Sejak dibina, Masjid Utara Baoding telah beberapa kali dibaik pulih. Pada tahun 1930, imam telah mengetuai umat Islam tempatan dalam kerja-kerja membaiki ruang solat secara besar-besaran. 

Masjid Utara Baoding

Pada tahun 1991, ruang solat muslimah untuk masjid itu telah mula beroperasi. Ruang solat tersebut boleh menampung lebih 100 jemaah dalam satu masa. 

Masjid Utara Baoding

Pada tahun 2001 pula, Masjid Utara Baoding dipindahkan dan dibina semula di kawasan lain. Masjid baharu yang seluas 1,375 meter persegi itu bercirikan seni bina Arab dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan moden. 

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin