Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Masjid > Kandungan

Masjid Jintanzhen, Hebei

2015-11-10 15:49:19

Masjid Jintanzhen, Hebei

Pekan Jintanzhen yang terletak di timur laut kaunti Daming, provinsi Hebei, China merupakan kawasan kediaman penduduk etnik Hui yang menganut agama Islam sejak turun-temurun. Pada masa dahulu, terdapat empat buah masjid di pekan tersebut, iaitu Masjid Selatan, Masjid Utara, Masjid Barat dan Masjid Muslimah.

Masjid Jintanzhen, Hebei

Pada ketika ini, hanya tinggal Masjid Selatan, iaitu Masjid Jintanzhen. Masjid Jintanzhen dibina pada akhir Dinasti Yuan(1271-1368) dan awal Dinasti Ming(1368-1644). Menurut catatan sejarah, penduduk yang tinggal di kawasan masjid itu bernama Yang. Mereka berhijrah dari provinsi Shanxi.

Masjid Jintanzhen, Hebei

Kawasan masjid itu seluas kira-kira dua ribu meter persegi. Masjid tersebut dibina daripada batu bata dan kayu. Ruang sembahyang seluas 500 meter persegi.

Masjid Jintanzhen, Hebei

Masjid tersebut telah beberapa kali dibaik pulih. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan pelbagai peringkat telah menyediakan dana bagi membaik pulih masjid tersebut.

Masjid Jintanzhen, Hebei

(Pada zaman dahulu, muslimah di Pekan Jintanzhen beribadat di masjid kampung-kampung yang berhampiran. Pada tahun 1952, umat Islam di pekan itu telah membina masjid untuk muslimah. Pada tahun 2011, ruang sembahyang dan tempat wuduk masjid muslimah itu dibaik pulih.)

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin