Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Masjid > Kandungan

Masjid Eidgah, Kashgar Xinjiang

2014-11-02 14:27:39

Masjid Eidgah, Kashgar Xinjiang

Masjid Eidgah merupakan mercu tanda bagi Bandar Kashgar, Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang. Masjid itu merupakan masjid yang terbesar di Xinjiang malah seluruh China dan amat terkenal di dunia Islam antarabangsa. Masjid Eidgah yang luasnya kira-kira 1.68 hektar terletak di sebelah barat Dataran Eidgah, Bandar Kashgar. Panjangnya 140 meter dan lebarnya 120 meter. Pintu masjid itu menghadap ke arah timur.


Seni bina Masjid Eidgah mencapai tahap yang tertinggi seni bina Islam di China dan menunjukkan kebijaksanaan yang hebat kaum Uygur. Sejumlah dua hingga tiga ribu orang umat Islam bersembahyang di masjid itu tiap-tiap hari. Pada hari Jumaat, seramai enam hingga tujuh ribu orang umat Islam solat berjemaah. Sempena Hari Raya Korban, seramai 20 hingga 30 ribu orang umat Islam dari pelbagai tempat di Xinjiang berjemaah di masjid itu untuk menyambut hari kebesaran tersebut.


Masjid Eidgah, Kashgar Xinjiang

Masjid Eidgah merupakan pusat pengajian agama Islam yang terkenal sejak zaman dahulu. Sejumlah besar imam dan sarjana Islam yang berkhidmat di Xinjiang dan Asia Tengah adalah lulusan dari sekolah agama di masjid tersebut. selain itu, terdapat juga ramai penyair, pujangga, ahli sejarah dan penterjemah yang terkenal pernah mengikuti latihan di masjid tersebut.


Masjid Eidgah, Kashgar Xinjiang

Setelah Republik Rakyat China ditubuhkan, tokoh-tokoh Islam dari Masjid Eidgah dilantik sebagai pegawai kerajaan dan wakil rakyat. Mereka telah memberikan sumbangan yang besar terhadap pengajian tentang sejarah dan perkembangan agama Islam di Xinjiang.


Pada 25 Jun 2001, Masjid Eidgah yang dibina pada zaman Dinasti Ming (1368-1644) disenaraikan sebagai peninggalan sejarah peringkat kebangsaan kumpulan ke-5 oleh Dewan Negara.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin