Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Budaya Islam > Kandungan

Taman Budaya Etnik Hui China

2017-04-13 11:17:55

Taman Budaya Etnik Hui China

Taman Budaya Etnik Hui China yang terletak di kaunti Yongning bandar Yinchuan provinsi Gansu, China, mula dibina pada tahun 2002.  Berhampiran dengan Masjid Najiahu yang amat terkemuka, Taman yang seluas 66.6 hektar itu menunjukkan budaya, adat resam, makanan, pertanian dan perdagangan etnik Hui, etnik yang menganut agama Islam yang terbesar di China. Selain itu, sebagai destinasi pelancongan peringkat 4A negara dan pangkalan teladan industri kebudayaan peringkat kebangsaan, Taman tersebut turut memperlihatkan budaya Sungai Kuning, budaya Tembok Besar China, budaya kawasan sempadan serta budaya padang pasir.

Taman Budaya Etnik Hui China

Bangunan untuk projek fasa pertama yang seluas 20 hektar beroperasi pada tahun 2005, dengan melibatkan muzium etnik Hui, pusat adat resam etnik Hui, perkampungan adat resam, pusat persembahan dan medan selera. Bangunan untuk projek fasa kedua termasuk muzium etnik Hui baharu, panggung persembahan laluan sutera One Thousand and One Nights, Akademi Meixiang, kapal  Laluan Sutera, panggung air dan pusat perkhidmatan pelancong.

Taman Budaya Etnik Hui China


Sebagai wadah kepada pelancong untuk mengetahui dan menghayati budaya etnik Hui, Taman telah menerima kunjungan sejumlah besar pelancong dari dalam negeri dan pemimpin negara serta pegawai dan sarjana dari lebih 20 negara termasuk Malaysia, Amman, Arab Saudi, Iran, Pakistan dan Libya. Sahabat-sahabat Islam dari luar negara telah menghadiahkan model kapal kuno, pakaian tradisional, buku dan gambar kepada taman itu yang dilihat sebagai jambatan bagi pertukaran kebudayaan antara China dengan negara-negara yang lain.

Taman Budaya Etnik Hui China

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin