Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Budaya Islam > Kandungan

Sutera Atlas Uygur Xinjiang

2015-08-06 15:57:17

Sutera Atlas Uygur Xinjiang

Pertunjukan pakaian fesyen sutera Atlas wanita yang bertemakan "suku bangsa yang pelbagai, kaum wanita yang fesyen" telah diadakan di kampung Kuoshiairike, pekan Tunkuo, kaunti Kuqa, Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang, China pada 19 Jun yang lalu. 19 pasukan model dari 19 buah kampung di pekan tersebut memakai pakaian sutera Atlas yang unik menyertai pertunjukan tersebut. 

Sutera Atlas Uygur Xinjiang


Sutera Atlas sudah bersejarah lebih 1,800 tahun dan menjadi sutera tradisional yang unik bagi etnik Uygur. Sutera Atlas yang agak lembut dan ringan sesuai untuk dipakai ketika cuaca panas. Warna sutera itu yang pelbagai dan terang memperlihatkan citarasa penduduk etnik Uygur. Reka bentuknya juga amat kaya menunjukkan kehidupan penduduk etnik tersebut. Selain pakaian, ramai penduduk etnik Uygur menggunakan sutera itu membuat hiasan rumah. Pada masa ini, wilayah Autonomi Uygur Xinjiang mengeksport sutera Atlas kepada pelbagai negara asing seperti Pakistan, Arab Saudi, Turki, Jepun, AS dan lain-lain.

Sutera Atlas Uygur Xinjiang

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin