Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Budaya Islam > Kandungan

Keindahan Seni Bina Islam yang Mempesonakan di Ningxia

2014-11-15 16:23:11

Selepas melawat Pusat Kebudayaan dan Muzeum Etnik Hui, bangunan di belakangnya adalah sebuah masjid, iaitu Masjid Jamek Ningxia. Masjid ini tidak lagi digunakan untuk bersolat jumaat atau aktiviti solat hari raya aidilfitri atau aidil adha. Hanya digunakan untuk solat waktu secara terbatas dan juga mengadakan kelas atau ceramah keagamaan secara kecil-kecilan sahaja. Satu ketika dulu, ia merupakan masjid terbesar yang digunakan oleh Hui untuk solat Jumaat dan solat sunat hari perayaan Islam. Bentuk masjidnya juga berbeza dengan reka bentuk masjid-masjid yang terdapat di tempat-tempat lain di China. Kubahnya dibuat keemasan yang sungguh cantik berkilauan. Warna keemasan tersebut tidak hanya mendominasi bahagian luar, malahan bahagian dalamannya juga amat menarik dengan ukiran dan hiasan yang begitu mempesonakan. Di dalam ruang masjid, terdapat ukiran yang menarik dengan susunan ayat-ayat Quran pada bahagian dalaman kubah, di dinding masjid, tiang dan juga mimbar. Kubahnya yang besar berwarna keemasan itu menjadi satu simbol keagungan Islam manakala dalamannya pula diukir mengikut ukiran Turki dan Farsi yang menarik serta kreatif.

Di dalam ruang solatnya yang luas dihiasi pada dindingnya terutama di bahagian depan berhampiran mimbar dengan corak-corak bunga yang kecil berwarna keemasan dan kebiruan. Corak dan warna yang ditonjolkan adalah bermotifkan rekabentuk Parsi yang membuktikan terdapatnya pengaruh Parsi atau Arab secara jelas dalam reka bentuk dalaman masjid. Ini amat jarang kedapatan di masjid-masjid di bahagian lain negara China. Sulaman keemasan dan kebiruan di bahagian dalaman masjid menonjolkan watak senibina Arab yang terkenal dengan keindahannya. Corak sebegini juga kedapatan pada karpet dan barang-barang hiasan dalam rumah yang biasa terdapat dalam masyarakat Turki dan Arab.

Keindahan Seni Bina Islam yang Mempesonakan di Ningxia

Walaupun masjid-masjid di Ningxia tidak banyak dipengaruhi oleh seni bina Cina, namun kedapatan juga masjid lama yang merupakan antara yang terawal dibina yang mempamerkan senibina Cina dan Arab. Misalnya Masjid Najiahu, merupakan masjid terawal dibina di Ningxia. Ia menggabungkan senibina Turki dan Arab yang begitu unik dan cantik. Ciri seni bina masjid Cina yang berbentuk pagoda digabungkan dengan senibina Turki yang menjadikan seni bina masjid lama Ningxia begitu cantik dan unggul.

Demikianlah kehebatan dan keindahan senibina Islam yang terdapat di Wilayah Autonomi Islam Hui ini. Ianya diwarisi sejak nenek moyang mereka yang telah mendiami kawasan ini sekian lama dengan membawa warisan kebudayaan Islam dari Negara-negara Arab Asia Tengah yang kemudiannya digabungkan dengan konsep senibina tradisional Cina. Senibina ini masih dapat dilihat dengan jelas pada bangunan lama dan masjid-masjid yang terdapat di wilayah ini. Inilah warisan budaya Islam yang menjadi kebanggaan dan sewajarnya dipertahankan untuk diteliti serta dihayati oleh generasi hari ini dan generasi akan datang.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin