Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Budaya Islam > Kandungan

Keindahan Seni Bina Islam yang Mempesonakan di Ningxia

2014-11-15 16:23:11

(oleh Prof. Dr. Mohd. Taib bin Hj. Dora)

[Profesor Dr. Mohd. Taib Hj. Dora, dilahirkan pada 5 Julai 1961 di Kampung Tanjung Bidara, Masjid Tanah, Melaka. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dalam bidang Antropologi dan Sosiologi pada tahun 1984, Ijazah Sarjana (Sosiologi) pada tahun 1991 dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Sosiologi Bandar pada tahun 1997 dari Universiti Malaya.]

Keindahan Seni Bina Islam yang Mempesonakan di Ningxia

Islam tersebar luas di Negara China melalui pedagang-pedagang dari Negara-negara Arab Asia Tengah yang datang menerusi `laluan Sutera Darat' dan `laluan Sutera Laut'. Pedagang-pedagang ini berkahwin dengan wanita atau rakyat tempatan dan menetap di China. Keturunan mereka inilah yang dikenali sebagai `Etnik Hui' yang beragama Islam. Nenek moyang penduduk etnik Hui yang berasal dari Negara-negara Arab Asia Tengah ini membina petempatan dan pusat perniagaan di pelbagai tempat. Mereka juga membina masjid untuk beribadah dan melakukan aktiviti-aktiviti keagamaan yang lain. Reka bentuk bangunan masjid yang dibina mereka beraneka ragam disebabkan oleh perbezaan ekologi alam sekitar dan bahan-bahan binaan serta budaya negara-negara Arab Asia Tengah. Masjid tersebut dibahagikan kepada tiga jenis reka bentuk, iaitu: pertama, bangunan masjid dengan seni bina Arab; kedua, bangunan masjid dengan senibina China; dan ketiga, masjid yang dibina hasil gabungan seni bina klasik tradisional China dan seni bina Arab. Reka bentuk yang ketiga merupakan seni bina masjid yang berkait rapat dengan seni bina bangunan bagi kaum etnik Hui. Ini memperlihatkan bahawa kepandaian penduduk etnik Hui juga mempunyai kepandaian dalam reka bentuk dan seni bina yang sungguh menawan hati.

Terdapat kira-kira 30 ribu buah masjid telah dibina di seluruh tanah besar China. Masjid di pelbagai tempat di China ini mempunyai keunikannya yang tersendiri. Banyak catatan sejarah di zaman Dinasti Tang dan Song (tahun 600-700) hingga awal Dinasti Yuan, menyatakan bahawa masjid-masjid di China pada masa itu dibina mengikut reka bentuk struktur masjid di Arab yang berbeza dengan struktur reka bentuk tradisional China yang mengutamakan struktur kayu. Namun, masjid terawal yang didirikan di China, iaitu Masjid Raya Xi'an pada abad ke 8 Masihi, dan kali terakhir dibaik pulih pada abad ke 18 Masihi adalah mengikuti seni bina Cina. Manakala masjid di bahagian barat China seperti di daerah Xinjiang, mengikuti seni bina Arab, di mana pada masjid berkenaan terdapatnya kubah dan menara. Sedangkan, di timur China, seperti di daerah Beijing, mengandungi seni bina Cina.

Keindahan Seni Bina Islam yang Mempesonakan di Ningxia

Bagi melihat secara lebih dekat keindahan seni bina Islam di kalangan Etnik Hui, penulis telah melawat Wilayah Autonomi Hui Ningxia yang merupakan salah satu daripada lima wilayah autonomi China yang didiami oleh kumpulan minoriti Hui. Wilayah ini mempunyai keluasan 66,000 km persegi terletak di kawasan hulu Sungai Yangtze di barat laut China, bersempadan dengan Provinsi Shaanxi di timur, Wilayah Autonomi Mongoliavdi utara, dan Wilayah Gansudi selatan. Ibu kota wilayah ini ialah Bandar Yinchuan.Wilayah Autonomi Hui Ningxia ini adalah wilayah autonomi yang unik di China dan ia mempunyai penduduk seramai 6.39 juta (2011: Biro Perangkaan Negara China), antaranya adalah kumpulan etnik Hui yang beragama Islam, yang meliputi 30% daripada seluruh penduduk Wilayah Ningxia. Justeru, Wilayah Autonomi Hui Ningxia ini juga dipanggil sebagai "Wilayah Islam" atau "Wilayah Muslim" di China. Wilayah ini mula diletakkan di bawah negara China sejak empayer Dinasti Qin abad ke-3 (221-207 SM). Pada zaman ini banyak dibina tali air untuk tujuan pengairan ke kawasan pertanian. Kawasan ini subur untuk pertanian kerana ianya berada di Hulu Sungai Yangtze (Sungai Kuning). Ini menunjukkan bahawa kawasan ini telah didiami penduduk sejak sekian lama. Wilayah ini terus diduduki oleh pemerintah dinasti-dinasti yang lain, iaitu Dinasti Han (206 SM-220M), dan Dinasti Tang (618-907 M). Dalam abad ke-11, wilayah ini dikuasai oleh puak Tangut yang membentuk Kerajaan Xi Xia, dan kemudian pada abad ke-13 ditawan pula oleh Gengzhis Khan dan diletakkan di bawah pentadbiran Dinasti Yuan. Jadi, meskipun wilayah ini mengalami berbagai konflik dan penentangan dari puak pembebasan kaum Hui untuk memerintah sendiri, namun masih terus kekal di bawah China hingga ke hari ini.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin