Lokasi Anda: Laman Utama > Sinar Islam > Budaya Islam > Kandungan

Islam dan Masjid di Zaman Dinasti Ming

2014-11-15 16:08:04

(oleh Prof. Dr. Mohd. Taib bin Hj. Dora)

[Profesor Dr. Mohd. Taib Hj. Dora, dilahirkan pada 5 Julai 1961 di Kampung Tanjung Bidara, Masjid Tanah, Melaka. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dalam bidang Antropologi dan Sosiologi pada tahun 1984, Ijazah Sarjana (Sosiologi) pada tahun 1991 dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Sosiologi Bandar pada tahun 1997 dari Universiti Malaya.]

Era yang paling penting dalam sejarah Islam di China adalah pada zaman Dinasti Yuan (1271-1368). Ini kerana pada ketika itu orang-orang Islam dilayan dengan begitu baik dan menjadikan bilangan mereka semakin ramai. Perkara ini berlaku mungkin disebabkan oleh Dinasti Yuan ini merupakan `orang luar' keturunan Mongol yang memerintah China. Oleh yang demikian, mereka turut memberikan keistimewaan dan layanan baik kepada `orang luar yang lain' dalam negara China. Justeru, kedudukan orang-orang Islam pada era Dinasti Yuan ini adalah penting dalam sejarah perkembangan Islam di China terutama sekali disebabkan perkara-perkara berikut:- Pertama, jumlah orang Islam pada ketika ini telah berlipat ganda bilamana ramai orang Islam masuk ke China mengikuti tentera Monggolia. Ini menjadikan taburan orang Islam semakin bertambah dan beranak pinak di merata tempat seluruh China. Kedua, status sosial orang Islam sangat tinggi. Ini kerana pada zaman Dinasti Yuan ini terdapat empat tingkatan sosial di Negara China yangmana golongan atau orang keturunan Yuan sebagai paling tinggi sekali dalam tingkatan social di China. Ini diikuti oleh orang Islam pada tingkatan kedua, dan orang Han (Cina) sebagai tingkatan tiga; dan kaum minoriti lain dalam tingkatan empat. Perkara seperti ini jelas menunjukkan bahawa kedudukan orang Islam adalah tinggi pada waktu itu, lebih tinggi daripada kaum Han sendiri. Orang Islam mempunyai hak istimewa seperti tidak dikenakan cukai dan kerja wajib. Ini juga mendorong pengembangan Islam di China. Ketiga, ada sekolah yang khususnya untuk mendidik pekerja agama Islam. Keempat, mereka memberikan sumbangan besar dalam bidang ilmu pengetahuan termasuklah ilmu sains, ilmu falak, ilmu bumi, ilmu kedoktoran, ilmu pembangunan, ilmu ketenteraan dan sebagainya.

Islam dan Masjid di Zaman Dinasti Ming

Namun demikian, pada era pemerintahan selepas Dinasti Yuan, iaitu era Dinasti Ming (1368-1644), kedudukan orang-orang Islam agak terjejas dan tidak memberikan suasana yang baik kepada perkembangan komuniti Islam di negara China. Pengembangan Islam terjejas teruk kerana dasar Dinasti Ming pada ketika itu hanya memberikan keutamaan dan keistimewaan kepada kaum Han. Manakala kaum minoriti termasuklah orang-orang Islam tidak diberikan keutamaan, malahan berlaku diskriminasi dalam berbagai aspek. Antara perkara yang menjadi sekatan terhadap orang Islam ketika itu ialah larangan perkahwinan campur antara orang Islam dan bukan Islam yang memeluk Islam. Ini bertujuan bagi membatasi tambahan jumlah orang-orang Islam yang sedia ada. Selain itu, Maharaja Ming mementingkan pertanian dan kurang menumpukan perhatian terhadap perniagaan. Dasar ini kurang disenangi oleh orang-orang Islam yang kebanyakannya bekerja sebagai saudagar atau peniaga. Malahan, untuk memajukan bidang pertanian, pemerintah Ming tidak membenarkan penyembelihan lembu dan kerbau secara sembarangan. Ini juga menjadi masalah kepada orang-orang Islam. Seterusnya, pada zaman Dinasti Ming juga dilarang melakukan kegiatan perdagangan di laut. Larangan ini telah memutuskan hubungan orang-orang Islam di Negara China dengan negara-negara Islam yang lain. Walau bagaimanapun, pelayaran Zhenghe (Cheng Ho) ke rantau Asia Tenggara sebanyak 7 kali telah mengembalikan semula hubungan orang-orang Islam di China dengan umat Islam di negara-negara luar terutamanya sekitar Asia Tenggara. Pada ketika ini orang-orang Islam di China yang dikenali sebagai Kaum Huihui semakin kukuh hubungannya dengan orang-orang Islam di seluruh dunia.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin