Lokasi Anda: Laman Utama > Santai > Kesihatan > Kandungan

Makan labu untuk awet muda

2016-11-11 10:11:37

Makan labu untuk awet muda

Berdasarkan kajian yang dijalankan, tabiat memakan labu didapati membantu mengekalkan keremajaan wajah serta dapat mencegah seseorang daripada mendapat kanser.

Kajian yang dijalankan oleh penyelidik Pemakanan Nutrisi dari Universiti Cambridge, England, Dr. Marilyn Glenville mendapati, labu mengandungi khasiat vitamin A serta kaya dengan antioksida yang tinggi bagi mengawal paras kolesterol.

Dalam pada itu, kajian lanjut turut mendapati biji labu juga mengandungi khasiat gamma-tocopherol serta vitamin E yang baik untuk mencegah kanser.

Menurut Glenville, manfaat pengambilan makanan berasaskan labu juga bagus untuk seseorang itu menurunkan berat badan kerana kandungan kalori dan karbohidratnya yang rendah.

“Kandungan fiber pada labu cukup untuk membuatkan seseorang itu berasa kenyang sepanjang hari,” kata Glenville dalam bukunya yang bertajuk Natural Alternatives to Sugar.

Selain baik untuk tubuh badan, labu juga bagus untuk kulit kerana mengandungi beta carotene dan vitamin A yang berupaya menjadikan kulit lebih tegang dan halus.

(sumber Kosmo Malaysia)

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin