Lokasi Anda: Laman Utama > Santai > Kesihatan > Kandungan

Awas Tabiat Kunyah Ais

2015-10-29 15:25:08

Awas Tabiat Kunyah Ais

Dalam dunia yang bergerak pantas ini, kita sering berasa letih kerana sibuk memenuhi tuntutan kehidupan bandar yang semakin mencabar.

Justeru, kita sentiasa lesu atau mudah letih kerana berdepan dengan tekanan fizikal dan mental, terutamanya selepas bekerja sehari suntuk atau senaman berat di gim.

Namun bagi sesetengah orang, keletihan mungkin menandakan ada masalah lebih membimbangkan iaitu anemia. Anemia adalah gangguan kesihatan iaitu bilangan sel merah yang kurang daripada paras normal.

Anemia bermaksud paras sel darah merah atau hemoglobin rendah daripada paras normal. Kesannya, kandungan oksigen yang diangkut dalam darah berkurangan.

Anemia selalunya dihadapi kaum wanita akibat kehilangan darah ketika haid atau kehamilan. Selain itu, masalah kesihatan ini turut disebabkan pendarahan dalam perut, kekurangan nutrisi atau penyakit kronik lain. Namun, faktor utama anemia ialah kekurangan zat besi. Anemia boleh diwarisi daripada ibu bapa.

Punca dan simptom anemia

Punca anemia termasuk kehilangan darah akibat trauma, luka pada saluran gastrousus atau pendarahan haid yang tidak normal, kekurangan vitamin dan mineral yang penting untuk penghasilan sel darah merah, penyakit kronik seperti radang gastrousus, kegagalan buah pinggang, jangkitan akut dan kronik serta penguraian sel darah merah akibat latihan fizikal yang berat. Bagaimanapun, punca anemia yang paling biasa ialah kekurangan zat besi.

Selain keletihan, simptom lain yang biasa termasuk sakit kepala, pening, denyutan jantung tidak teratur, kulit pucat, bunyi berdengung dalam telinga dan sesak nafas.

Kekurangan zat besi (IDA)

Anemia kekurangan zat besi ialah sejenis amenia yang disebabkan kekurangan zat besi dalam badan untuk menghasilkan sel darah merah.

Ia adalah jenis anemia paling biasa. Faktor kekurangan zat besi termasuk peningkatan keperluan badan terhadap zat besi dalam peringkat kehidupan tertentu (misalnya kehamilan dan tumbesaran), kehilangan zat besi menerusi kehilangan darah serta kekurangan pengambilan atau penyerapan zat besi.

Mengatasi kekurangan zat besi

Perubahan diet langkah pertama untuk mengatasi kekurangan zat besi dalam darah. Warga dewasa perlu mengambil 18 miligram zat besi setiap hari untuk mengekalkan kesihatan.

Pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi seperti sayur-sayuran berdaun hijau, kacang lentil, tiram dan daging merah kurang berlemak serta ikan dapat membantu meningkatkan kuantiti zat besi.

Namun, kita perlu mengambil makanan ini beberapa kali dalam kuantiti yang tetap kerana badan hanya mampu menyerap kira-kira 10 peratus zat besi daripada diet.

Anda patut kurangkan merokok untuk membantu badan pulih dengan lebih cepat. Selain itu, anda patut menjalani gaya hidup aktif.

Amalkan gaya hidup sihat

Tidak dapat dipertikaikan bahawa zat besi diperlukan untuk kesihatan optimum. Walaupun demikian, kebanyakan penghidap anemia tidak sedar mereka menghidap anemia. Oleh itu, pemeriksaan badan adalah penting. Terdapat beberapa tabiat anemia. Anda patut berjumpa doktor jika teringin mengunyah ais atau tanah liat.

(sumber daripada myMetro Malaysia)

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin