Lokasi Anda: Laman Utama > Santai > Makanan > Kandungan

Manfaat Gula Merah

2017-04-19 10:11:47

Manfaat Gula Merah

Terdapat dua jenis pemanis makanan dan minuman atau yang kita sebut sebagai gula oleh orang ramai. Kedua-dua jenis gula tersebut ialah gula putih dan gula merah atau ada kalanya disebut gula kabung. Gula putih memiliki tekstur halus seperti pasir. Oleh itu, gula putih juga kerap kali disebut gula pasir. Gula putih atau gula pasir dihasilkan daripada ekstrak tebu, manakala gula merah memiliki tekstur yang padat dan berwarna coklat kehitam-hitaman. Gula kabung dihasilkan daripada air nira pokok kabung yang diolah secara tradisional.

Manfaat Gula Merah

Gula merah memang kurang dikenali jika dibandingkan dengan gula putih atau gula pasir. Namun, gula merah amat berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan. Gula merah sering digunakan sebagai pemanis makanan dan minuman yang sihat. Kalori gula merah lebih sedikit jika dibandingkan dengan gula pasir. Hal tersebut tentunya sangat baik dan menjadi berita gembira bagi anda yang suka akan makanan manis, selain tidak perlu takut dengan obesiti. Kandungan Omega 3 dan Omega 6 yang terdapat dalam sari gula merah akan merangsang daya kemampuan otak dan meningkatkan kecerdasan. Oleh itu, gula merah sangat sesuai untuk kanak-kanak dan ibu mengandung.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin