Lokasi Anda: Laman Utama > Santai > Makanan > Kandungan

Sihat dengan Kubis Cina

2015-04-15 10:41:47

Sihat dengan Kubis Cina

Kubis cina, sejenis sayur yang mengandungi banyak air dan kalori yang amat rendah. Dengan memakan kubis cina, badan kita dapat memperoleh lebih banyak vitamin C dan kalsium serta nutrien lain yang lebih banyak berbanding dengan sayuran dan buah-buahan lain. Kubis cina lebih sesuai dimakan atau dimasak bersama-sama dengan udang, tauhu, ikan, daging lembu dan kacang soya. Seterusnya, diperkenalkan satu masakan yang sangat baik untuk pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi, iaitu Sup Kubis Cina dengan Tauhu.

Sihat dengan Kubis Cina

Resipi Sup Kubis Cina dengan Tauhu Bahan: kubis cina 500g, tauhu 250g, bawang, halia, kicap, gula, garam, minyak masak dan serbuk perasa.

Cara Memasak: 1.     Cuci dan potong kubis cina ikut suka. Kemudian, potong tauhu dengan potongan dadu. 2.     Panaskan kuali dulu, kemudian panaskan minyak dalam kuali, seterusnya masukkan bawang dan halia. Masukkan kubis cina untuk digoreng sebentar, kemudian campurkan dengan tauhu, kicap, gula dan garam hingga masak pada tahap 80%. Tambah air kosong dengan kuantiti yang sederhana untuk merebus selama 10-15 minit dengan api yang kecil. Sebelum dihidangkan, tambah serbuk perasa sedikit.   

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin