Lokasi Anda: Laman Utama > Santai > Makanan > Kandungan

Rendang Daging Kambing

2014-12-26 12:53:41

Rendang Daging Kambing

Bahan-bahan:

1. 2500g daging kambing daripada bahagian pinggang atau paha

2. 150g sos soya masin, 150g kicap, 70g garam, 6g gula aising, 50g bawang, halia 50g, 5g ketumbar cina, 1.5g adas cina, 2.5g adas, 1.5g kayu manis, 3g fructus amomi, 3g syringe, 1.5g kulit limau kering, 50g bijan dan 1kg minyak bijan.


Cara Memasak:

1. Cuci daging hingga bersih dan potong menjadi bahagian yang sederhana besar. Kemudian, rebus dalam air panas sehingga mendidih. Selepas itu, goreng bijan hingga masak dan masukkan 50g garam. Keluar bijan daripada kuali dan hancurkannya menjadi tepung.

2. Panaskan kuali, tulang kambing dijadikan dasar. Tuangkan air yang mencukupi dan masukkan bahan 2 serta daging tersebut. Letakkan bahan yang berat di atas daging untuk menekannya. Rebus selama dua jam hingga masak, kemudian keluarkan.

3. Panaskan kuali dan masukkan minyak bijan setelah kuali panas. Masukkan daging yang telah direbus untuk digoreng hingga warnanya menjadi merah. Keluarkan dan potong kecil-kecil untuk dihidangkan. Rendang daging kambing ini dimakan bersama-sama dengan tepung bijan yang telah dimasak pada langkah 1.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin