Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Budaya Tradisi > Kandungan

Kalendar 24 Musim: Embun Beku Turun

2015-06-01 14:50:27

Perubatan tradisional China berpendapat bahawa memakan makanan yang boleh memanaskan badan pada musim luruh sangat bermanfaat bagi kesihatan. Ini kerana, dalam keadaan cuaca menjadi semakin sejuk, badan kita memerlukan lebih banyak kepanasan.

Akan tetapi, ketika musim sejuk tiba, jika kita memakan terlalu banyak makanan yang mengandungi kepanasan tinggi seperti daging lembu dan daging kambing, kepanasan yang berlebihan akan tersimpan di dalam badan kita sehingga menjejaskan keseimbangan dan kesihatan badan.

Maka, rakyat China percaya bahawa kaedah untuk mengukuhkan kesihatan melalui memakan makanan atau bahan yang berkhasiat patut digunakan pada musim "Embun Beku Turun", tapi bukan musim sejuk. Makanan yang paling disukai rakyat China untuk dimakan pada musim "Embun Beku Turun" ialah sup daging kambing.

Kalendar 24 Musim: Embun Beku Turun

Pada zaman purba China, selain hari "Qing Ming" yang sudah saya perkenalkan dalam rancangan sebelum ini, orang China juga akan menziarahi dan membersihkan kubur nenek moyang mereka pada hari "Embun Beku Turun". Akan tetapi, adat istiadat itu tidak diwarisi sehingga hari ini.

Selain itu, di Wilayah Autonomi Etnik Zhuang Guangxi di selatan China, orang tempatan masih mengekalkan tradisi untuk mengadakan pertandingan menyanyi lagu bagi menyambut ketibaan hari "Embun Beku Turun". Sesetengah kaunti pula telah menetapkan tempoh sembilan hari selepas hari "Embun Beku Turun" sebagai Pesta Hari "Embun Beku Turun". Dalam pesta yang berlangsung selama sembilan hari itu, orang tempatan akan bermain gong dan dram, menyanyi lagu rakyat untuk melahirkan perasaan riang mereka yang mendapat hasil tuaian makmur dan menikmati kehidupan sejahtera.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin