Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Budaya Tradisi > Kandungan

Kalendar 24 Musim: Solstis Musim Panas

2015-06-01 14:01:13

Pada musim hari "Solstis Musim Panas", rumpai di kawasan ladang juga tumbuh sepesat dengan tumbuhan-tumbuhan yang ditanam, rumpai itu bukan sahaja merebut air, zat dan cahaya matahari dengan tanaman, tetapi juga merupakan perumah bagi pelbagai jenis bakteria dan serangga perosak. Terdapat juga bidalan yang mengibaratkan rumpai sebagai ular yang berbahaya.

Selain aktiviti pertanian, orang China juga pandai menjaga pemakanan dengan cara yang sesuai dengan perubahan musim. Dalam buku zaman kuno China tercatat: manusia dikehendaki bersikap optimis pada musim panas supaya sentiasa selesa, berfikiran terbuka dan berbesar hati serta penuh semangat. Ini seperti segala makhluk memerlukan cahaya matahari semasa bertumbuh, jadi kita harus sentiasa berminat terhadap perkara yang belum diketahui supaya menjadi insan yang lebih "berisi".

Kalendar 24 Musim: Solstis Musim Panas

Menurut perubatan tradisional China, dalam musim panas, apabila kita banyak berpeluh, bukan saja air yang banyak hilang, tetapi juga garam. Ini akan menjejaskan fungsi jantung. Maka, kita perlu menyesuaikan badan kita dengan makan lebih banyak makanan yang masam dan masin. Meskipun cuaca menjadi sangat panas dalam musim tersebut, akan tetapi doktor juga menasihati kita supaya tidak makan terlalu banyak makanan yang sejuk.

----Puspa

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin