Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Budaya Tradisi > Kandungan

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Bunga

2015-05-07 13:12:09

Adat resam "memukul lembu" sempena hari "Permulaan Musim Bunga" juga terdapat di sesetengah kawasan desa China pada masa lampau. Sebelum hari "Permulaan Musim Bunga", seekor "lembu" yang diperbuat daripada tanah liat akan disediakan untuk upacara "memukul lembu". Dalam upacara itu, para ibu akan mendukung anak mereka dan berjalan mengelilingi "lembu" itu sebanyak tiga pusingan. Dengan berbuat sedemikian, kononnya anak itu tidak akan sakit pada tahun ini. Selepas itu, seorang tua akan menyebat "lembu" itu sebanyak tiga kali bagi mengumumkan bermulanya aktiviti pertanian pada tahun yang baru. Akhirnya, penduduk kampung beramai-ramai akan menyebat "lembu" itu sehingga hancur dan menjadi tanah liat, lalu membahagi-bahagikan tanah liat itu kepada semua keluarga untuk disebarkan di atas tanah tanaman mereka bagi mendoakan perolehan hasil tuaian yang baik.

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Bunga

roti gulung goreng yang berinti

Semasa ketibaan hari "Permulaan Musim Bunga", rakyat China juga mempunyai kebiasaan memakan "roti musim bunga", lobak dan rempah-rempah yang terdiri daripada bawang, halia, bawang putih dan lain-lain. Selain itu, orang China juga mempunyai tradisi iaitu memakan roti gulung goreng yang berinti. Sempena hari "Permulaan Musim Bunga", roti gulung goreng yang berinti itu boleh dibeli di mana-mana termasuk di tepi jalan. Di sesetengah tempat yang lain, penduduk tempatan juga mempunyai kebiasaan memasak sayur yang segar-segar untuk dimakan pada hari "Permulaan Musim Bunga". Katanya, memakan masakan sayur boleh mengelakkan daripada menghidap penyakit.

Terdapat satu peribahasa China berbunyi: "kerja sepanjang tahun bergantung kepada permulaan yang baik pada musim bunga". Ketibaan hari "Permulaan Musim Bunga" bukan sahaja mengingatkan kaum tani tentang bermulanya pekerjaan di ladang, tetapi juga mengingatkan semua orang bahawa ini menandakan permulaan bagi tahun yang baru. Orang China semuanya akan diajarkan peribahasa itu sejak kecil, supaya mereka dapat membuat perancangan bagi pemelajaran dan kehidupan pada setiap permulaan tahun.

----Puspa

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin