Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Budaya Tradisi > Kandungan

Pesta Songkran, Sambutan Tahun Baharu di Xishuangbanna

2014-11-15 15:19:53

Baik di kawasan bandar mahupun di pelbagai destinasi pelancongan, medan-medan simbah air sudah pun menjadi satu “lautan orang yang riang ria dan teruja dengan air”.

Pada hari perayaan ini, mungkin anda hanya bersiar-siar di jalan raya.  Namun anda juga mungkin akan tiba-tiba diserang bertubi-tubi dengan simbahan air oleh penduduk tempatan. Kemesraan orang tempatan juga akan membuat anda segera larut dalam suasana yang riang gembira itu. Ketika ini, anda akan dapat merasai sifat “berani dan liar” yang dipamerkan oleh orang timur yang terkenal dengan sifat lemah lembutnya.

Ketika perayaan Songkran berlangsung, anak-anak muda etnik Dai juga akan memainkan permainan membaling dompet di kawasan lapang. Dompet sulaman yang berisi kapas dan biji kapas, dan dihiasi dengan lima kuntum bunga pada empat sudut dan tengahnya itu, digunakan sebagai simbol cinta. Mula-mula mereka membaling dompet ke arah sesama sendiri tanpa sasaran. Kemudian beransur-ansur dompet dibaling ke arah orang yang disukai. Apabila ada anak gadis dengan sengaja membuat si pemuda gagal menangkap dompet yang dibalingnya, si pemuda akan memberikan hadiah yang disediakan sebelum ini kepada anak gadis itu. Kemudian mereka berdua akan meninggalkan kumpulan orang ramai itu dan pergi ke tempat yang sunyi untuk saling meluahkan rasa hati.

Air, Sumber Segala-galanya

Hampir setiap tamadun yang mengalami perkembangan tidak dapat dipisahkan daripada “asuhan dan pupukan” air. Namun tidak ada satu pun yang mempunyai hubungan yang begitu rapat dengan air berbanding masyarakat etnik Dai. Ketika anda memasuki kampung-kampung etnik Dai di daerah Xishuangbanna dan Dehong, yang terbentang di depan mata anda ialah satu pemandangan ekologi yang mempesonakan, seolah-olah hamparan lukisan yang indah — di depan kampung, air sungai yang jernih dan hijau mengalir dengan tenang; di tepi kampung, buluh dan pokok tumbuh subur dan menghijau, daun-daun yang hijau dan bunga-bungaan yang merah saling menyerikan, bunga-bungaan yang memekar indah dan buah-buahan yang masak ranum mengeluarkan bau yang harum mewangi. Deretan rumah buluh justeru terlindung di sebalik rimbunan pokok dan buluh yang menghijau itu.

Sejak zaman purba lagi, masyarakat Dai yang mendiami kawasan perairan Sungai Lancang dan Ruili, merupakan sebuah etnik yang mencintai dan menghargai air. Setiap butir kehidupan dan kebudayaan mereka berkait rapat dengan air. Sejak beribu-ribu tahun yang lalu, masyarakat yang hidup bersama air ini, telah mendapat rahmat yang melimpah dari air, membolehkan mereka bukan sahaja melahirkan peradaban penanaman padi yang tersendiri, malah berjaya mencipta kebudayaan etnik yang gilang-gemilang.

Bagi etnik Dai, air ialah “susu” yang mencipta segala-galanya di bumi, sumber nyawa, dan pembawa kebahagiaan dan nasib baik. Etnik Dai membezakan penggunaan air dengan teliti. Air sungai hanya digunakan untuk mandi dan membasuh. Orang yang selesai kerjanya di ladang akan membersihkan diri di sungai terlebih dahulu sebelum pulang ke rumah. Hanya air perigi yang boleh diminum. Jadi, penduduk tempatan membina “rumah” yang cantik untuk perigi. “Rumah” dengan hiasan patung gajah, merak atau pagoda itu, ada yang berbentuk menara dan silinder, ada juga yang berbentuk rumah sebenar. Namun, gambaran penghargaan dan pemujaan etnik Dai terhadap air, diluahkan pada Pesta Songkran yang diadakan setahun sekali itu.

Air yang tenang, jernih, juga boleh mengujakan perasaan. Dalam pesta yang juga dikenali sebagai “Karnival Timur” ini, etnik Dai yang bersuka ria dan teruja dengan air, “mengamanahkan” restu dan harapan diri kepada air suci. Segala keriangan lahir daripada air, begitu mudah dan tulen.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin