Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Opera > Kandungan

Opera Tempatan Bandar Tianjin: Pingju

2014-11-14 14:25:18

Opera Tempatan Bandar Tianjin: Pingju

Opera Pingju yang juga dikenali sebagai Opera Pingqiangbangzi, sangat popular di Beijing, Tianjin, Provinsi Hebei dan bahagian timur laut China. Nama asalnya ialah Opera Bengbeng atau Opera Luozi.


Opera Pingju mula muncul pada tahun 1910. Dalam proses perkembangannya, ia telah menyerap unsur seni Errenzhuan Timur Laut, iaitu sejenis seni rakyat di bahagian timur laut China yang bercorak duet, serta seni persembahan Opera Peking, wayang kulit dan opera drum, lalu membentuk keistimewaannya yang tersendiri.

Opera Tempatan Bandar Tianjin: Pingju

Alat muzik yang dimainkan mengiringi Opera Pingju ini terbahagi kepada tiga jenis, iaitu alat muzik petikan, seperti Banhu, Erhu dan Sanxian; alat muzik pukulan, seperti drum dan gong; dan, alat muzik tiupan, seperti flut dan Suona.

Pada peringkat awal, hanya terdapat dua watak sahaja dalam Opera Pingju, iaitu seorang lelaki dan seorang perempuan. Setelah menyerap unsur Opera Peking dan Opera Bangzi, muncul pula beberapa watak baru dalam opera ini, termasuklah Qing Yi, Hua Dan, Lao Dan, Xiao Sheng, Lao Sheng dan Xiao Chou. Dengan gaya persembahan yang istimewa, terutamanya seperti cara bernyanyi, berdialog dan berlakon, yang mesra penonton, opera ini amat disukai oleh masyarakat China.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin