Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Opera > Kandungan

Opera Tempatan Provinsi Shaanxi: Errentai

2014-11-14 14:19:09

Opera Tempatan Provinsi Shaanxi: Errentai

Errentai yang mempunyai sejarah lebih 100 tahun ini, ialah sejenis opera tempatan yang sangat popular di bahagian barat Mongolia Dalam serta beberapa kawasan di provinsi Hebei, Shanxi dan Shaanxi. Dalam proses perkembangannya, Errentai di keempat-empat kawasan tersebut sudah mewujudkan gaya seni masing-masing yang tersendiri. Jika bandar Hohhot dijadikan sebagai sempadan, Errentai ini boleh terbahagi kepada dua jenis, iaitu yang bergaya barat dan yang bergaya timur. Errentai yang bergaya barat ini digelar "muzik Mongolia", manakala Errentai yang bergaya timur ini pula digelar "Opera Bengbeng" atau disebut Errentai sahaja. Terdapat lebih daripada 100 buah cerita yang selalu dipersembahkan dalam opera ini.

Pementasan opera Errentai menggabungkan nyanyian, tarian dan lakonan. Nada suara penyanyi bagi opera ini agak banyak. Errentai yang bergaya barat ini banyak menerap unsur opera dan muzik etnik Mongol. Errentai yang bergaya timur pula banyak dipengaruhi oleh Daoqing (gaya persembahan yang mengisahkan cerita melalui nyanyian dengan iringan muzik).

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin