Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Alat Muzik Klasik > Kandungan

Pai Xiao

2014-11-15 13:18:24

Pai Xiao

Sebagai suatu lambang, setiap negara juga mempunyai lambang muzik yang unik. Alat muzik yang diukir dengan lambang muzik China ialah Pai Xiao. Ini disebabkan Pai Xiao telah bersejarah lama dan rupanya seperti sayap burung cenderwasih, sejenis burung mitos dan sangat disukai oleh rakyat China. Pada bulan Ogos tahun 1956, Kementerian Kebudayaan China dan Persatuanan Pemuzik China menetapkan Pai Xiao sebagai lambang muzik China. 

Pai Xiao telah bersejarah lebih 4000 tahun di China. Pada masa itu, ada orang mendapati bahawa semasa angin bertiup, teberau yang telah terputus dapat mengeluarkan bunyi yang unik. Mereka menyambungkan beberapa batang teberau dan membuat sejenis alat muzik yang dinamakan Wei Yue, iaitu Pai Xiao yang terawal di China.

Pai Xiao

Pada dahulunya, Pai Xiao hanya kelihatan pada gambar dinding atau ukiran kuno China. Hingga tahun 1978, dua buah Pai Xiao kuno ditemui di dalam makam Zenghongyi yang telah bersejarah lebih 2400 tahun di Kaunti Sui Provinsi Hubei China.

Selain China, di Romania juga terdapat sejenis alat muzik yang hampir sama dengan Pai Xiao China. 

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin