Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Alat Muzik Klasik > Kandungan

Yangqin

2014-11-15 12:58:32

Yangqin

Yangqin, sebagai alat muzik klasik yang bertali di China, selalu dimainkan untuk persembahan solo atau berkumpulan, atau sebagai alat muzik iringan dalam persembahan opera.


Menurut catatan sejarah, sebelum abad pertengahan, sejenis alat muzik pukulan yang bertali yang dikenali sebagai Satailiqin, amat popular di negara-negara Arab di Asia Barat. Pada zaman Dinasti Ming, iaitu antara tahun 1368 hingga tahun 1644, hubungan antara China dengan wilayah tersebut semakin erat. Alat muzik itu turut dibawa masuk ke China dari Parsi melalui laluan laut. Melalui beberapa pengubahsuaian, ia bertukar menjadi alat muzik klasik China yang kini dikenali sebagai Yangqin.

 Yangqin terutamanya diperbuat daripada kayu. Badannya ialah sebuah kotak resonans yang berbentuk kupu-kupu. Oleh itu, alat muzik ini juga dikenali sebagai "Hudieqin". "Hudie" bermakna "kupu-kupu" dalam bahasa Mandarin.

Bunyi yang dihasilkan oleh Yangqin sangat jelas dan lantang. Oleh itu, ia lebih sesuai untuk dimainkan dalam persembahan muzik yang riang gembira.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin