Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Alat Muzik Klasik > Kandungan

Pi Pa

2014-11-15 12:42:39

Pi Pa

Pi Pa sudah bersejarah lama di China. Kononnya pada Dinasti Tang, iaitu kira-kira abad ke-7, pensyair tersohor, Bai Juyi semasa berjalan-jalan menyusuri tebing sungai, terdengar bunyi Pi Pa yang dimainkan oleh seorang wanita. Irama itu sungguh merdu sehingga membuatkan hati beliau tergerak untuk menulis sajak. Maka, lahirlah sajak panjang yang bertajuk "Lawatan Pi Pa".

Pi Pa menjadi popular pada lebih 1000 tahun yang lalu. Pada hakikatnya, Pi Pa yang kita sebut kini bukan berasal dari China, tetapi berasal dari Parsi. Alat muzik ini tersebar ke kawasan yang berhampiran dengan Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang, bahagian barat China pada abad ke-2 atau ke-3. Kemudian, ia dibawa oleh pedagang tempatan ke bahagian tengah. 

Pada Dinasti Tang, permainan Pi Pa berkembang dengan pesat dalam kalangan masyarakat umum. Dari istana ke tavern, bunyi alat muzik ini kedengaran di merata-rata tempat.

Keupayaan jarak bunyi Pi Pa amat luas. Jumlah teknik permainan alat muzik ini mencatat angka 40 atau 50 jenis. Dengan teknik permainan yang berbeza, perasaan dan pemikiran yang berbeza-beza dapat disampaikan kepada para pendengar.

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin