Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Alat Muzik Klasik > Kandungan

Yueqin

2014-11-15 12:37:22

Yueqin

Yueqin merupakan sejenis alat muzik yang sangat popular dalam kalangan bangsa Han dan pelbagai etnik minoriti yang tinggal di bahagian barat daya China, antaranya termasuklah etnik Yi, Miao dan Dong Bai. Yueqin berasal daripada Ruan, sejenis alat muzik bertali etnik Han. Sejak zaman Dinasti Tang, iaitu pada lebih 1000 tahun yang lalu, nama Yueqin mula digunakan khusus untuk alat muzik yang kita lihat kini.


Pada zaman Dinasti Tang, bentuk Yueqin telah berubah dan berbeza daripada Ruan. Teknik memainkan Yueqin lebih mudah dipelajari, oleh sebab itu, Yueqin menjadi lebih popular daripada Ruan di seluruh negara China.

 YueQin berkait rapat dengan pelbagai opera tempatan China. Alat muzik tersebut sering digunakan untuk mengiringi opera etnik Bai, Qingyin Provinsi Sichuan. Yueqin juga merupakan salah asejenis daripada 3 jenis alat muzik yang paling penting dalam orkes Opera Beijing. Muzik yang saudara dengar tadi digubah daripada senandung opera tempatan China. 

Yueqin yang digunakan oleh para pemuzik China sekarang sebenarnya telah beberapa kali dibaiki. Muzik dimainkan dengan Yueqin jenis ini lebih merdu berbanding Yueqin tradisional China. 

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin