Lokasi Anda: Laman Utama > Kebudayaan > Cerita Purba > Kandungan

36 Taktik Peperangan: Selamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei

2015-03-10 11:34:11

Sun Bin telah mengemukakan satu muslihat iaitu memandangkan hampir kesemua tentera negeri Wei berada di luar negeri, negeri Qi akan melancarkan serangan terhadap ibu kota negeri Wei, maka panglima Pang Juan tentulah akan membawa balik tenteranya untuk mempertahankan ibu kota mereka sendiri. Dengan itu, kepungan tentera Wei terhadap ibu kota negeri Zhao akan ditamatkan, di samping itu, tentera Wei sudah tentu akan terkena serangan hendap sewaktu dalam perjalanan pulang. Jadi, tidak dapat tidak tentera Wei pasti akan kalah dalam apa-apa jua keadaan sekalipun. Raja Qi telah menerima pakai muslihat tersebut.

Seperti jangkaan awal, tentera Wei telah berundur dari ibu kota negeri Zhao setelah memaklumi ibu kota mereka diancam dan mengalami serangan hendap oleh tentera Qi yang telah lama bersiap bersedia sewaktu dalam perjalanan pulang. Tentera Wei yang sejak sekian lama menjalankan operasi di luar akhirnya dikalahkan dengan teruknya kerana kepenatan dan hilangnya semangat perjuangan. Tempat berlakunya serangan itu adalah di Guiling, seperti yang saya sebutkan pada permulaan rancangan tadi.

Itulah cerita sepenuhnya tentang asal usul taktik "Menyelamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei" iaitu taktik kedua dalam "36 Taktik Peperangan" China.

Teras utama taktik tersebut, iaitu mengelakkan kekuatan utama musuh dan mencari bahagian-bahagian musuh yang lemah agar dapat menewaskan menysatkan dan mengalahkan musuh.

36 Taktik Peperangan: Selamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei

Kini, dalam aktiviti perniagaan juga terdapat banyak kes yang berjaya setelah menggunakan taktik "Menyelamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei". Seperti dalam perniagaan mainan kanak-kanak sekarang, pelbagai syarikat menghadapi persaingan yang sengit antara satu sama lain. Biasanya, syarikat kecil sangat sukar untuk mencapai kejayaan dalam saingan dengan syarikat besar yang lebih maju. Sebagai contohnya, terdapat sebuah syarikat mainan kecil dengan semangat berani mencuba telah mereka bentuk satu siri anak patung hodoh yang tidak terdapat dalam pasaran sebelum ini, di luar jangkaan pula produk itu mendapat sambutan hangat daripada kanak-kanak dan sangat laris dijual di pasaran.

Daripada kes tersebut, kita mengetahui bahawa dalam aktiviti perniagaan, syarikat kecil yang tidak berdaya perlu meneroka peluang dalam bidang yang tidak diberi perhatian dan mengelakkan daripada bersaing dengan syarikat besar yang lebih maju. Dengan yang demikian, syarikat kecil juga boleh mendapat manfaat daripada taktik "Menyelamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei".

----Puspa

Anda mungkin berminat

Kalendar

Aktiviti Promosi

Melancong ke Guilin secara Percuma

Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

Ikuti Kami

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin